Informare

 

Centrul Cultural Pitești pregătește pentru perioada 1-5 februarie, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro). La unele acțiuni este permis accesul publicului, în limita a 30% din capacitatea locului de desfășurare:

 

Prelegerea cu tema A fi sau a nu fi scriitor în România înainte și după Revoluție, susținută de scriitorul Radu Aldulescu, în cadrul proiectului sub genericul „Colocviile Municipiului Pitești”, eveniment coordonat de redactorul-șef al revistei de cultură Argeș, scriitorul, filosoful dr. Leonid Dragomir. Evenimentul va avea loc vineri, 5 februarie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Născut în 1954, Radu Aldulescu este considerat de mulți critici literari cel mai important prozator român de după 1989. A debutat în 1993 cu romanul Sonata pentru acordeon, urmat de Amantul Colivăresei, în 1995. Până în 2018 a mai publicat încă opt romane, multe dintre ele obținând premii prestigioase, iar unele fiind traduse. Radu Aldulescu este de asemenea scenarist de film și de teatru. Scenariul filmului Terminus Paradis, premiat la festivaluri internaționale, în regia lui Lucian Pintilie se bazează pe un roman al său. Pe lângă calitățile de prozator: curajul de a aborda “din interior” mediile sociale marginale, dexteritatea stilistică, virilitatea scriiturii, Radu Aldulescu, așa cum l-am cunoscut, are și multe calități morale între care aș remarca absența invidiei și capacitatea, ce-i vine probabil din credința creștină afirmată statornic, de a nu purta resentimente <greșiților săi>”, spune Leonid Dragomir.

 

Prelegerea cu tema Șerban Vodă, fost ispravnic de Pitești, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Biografii de excepție”, susținut de scriitorul și muzeograful Octavian Dărmănescu, miercuri, 3 februarie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova, de la Casa Cărții.

“Alături de Ivan Norocea, ctitorul bisericii ”Sf. Mina” (1564), un mare diplomat și om de stat, domnul Constantin Șerban Basarab (1654-1658) este, cu siguranță, cel mai popular piteștean medieval. Celebritatea și-a câștigat-o involuntar, fiind voievodul cu cel mai lung exil din istoria noastră. La Pitești a fost mereu cinstit nu numai pentru zidirea unei biserici domnești (”Sf. Gheorghe”, 1656), sora mai mare a actualei catedrale patriarhale, ci și pentru faptul că a ridicat micul târg de troc la rangul de oraș domnesc. Fost ispravnic de Pitești, el a fost secondat în binefacerile aduse orașului de către prima lui soție, doamna Bălașa, o creștină practicantă, ctitora, printre altele, a celui mai vechi spital muntenesc, rămas și azi ca mărturie la curtea domnească din Târgoviște.

Traseul vieții lui Șerban Vodă (așa este cunoscut la Pitești, primarul Nicolae Coculescu oferindu-i în secolul al XIX-lea numele unei artere centrale, paralelă cu o alta, ”Doamna Bălașa”)  a fost unul cu adevărat cinematografic. O viață „pe muchie”, demnă realmente de ecranizare. Tăiat la nas pentru a nu accede la tron, serdarul Constantin, fiul din flori al lui Matei Șerban cu o fiică de preot, este ales domn de către popor și de către marea boierime în pofida acestui handicap. Imaginea lui a fost şi este în continuare bruiată din cauza ghinionului de a se afla în continuitatea şi umbra directă a uneia dintre cele mai importante figuri ale Evului Mediu românesc, Matei Basarab (1632-1654), un al doilea Mihai Viteazul în temerile turcilor, atenţi supraveghetori ai Ţării Româneşti.

Dar nu trebuie să uităm că noul domn a trecut cu bine, diplomat şi aproape imposibil, peste un episod – răscoala seimenilor din 1653-1655 – peste care celălalt nu reuşise să treacă şi datorită căruia i se trăsese, cumulativ, moartea. Epigonatul în care a fost aruncat, aşadar, Constantin Şerban Vodă este discutabil, cvasiabuziv, el fiind generat doar de logica şi reflexul cantitativ al şcolii istoriografice clasice – care judecă domnii după cât au stat în scaun şi dacă au murit de bătrâneţe. Oricum, singura circumstanţă pe care o luăm obligatoriu în calcul este teribila jumătate – adjectiv deloc supralicitat – a celui de-al XVII-lea secol.

Constantin Şerban a venit la domnie cu detenta unui salvator. A desfiinţat două anomalii feudale ale fostului domn: năpăştile (obligaţia sătenilor rămaşi de a plăti dările fugarilor) şi legarea de glie a sătenilor care, pur şi simplu, încă din 1636, erau păziţi armat pentru a nu își căuta un stăpân mai bun sau pentru a nu fugi peste munți. A avut o domnie populară, dar scurtă, curmată de marea invazie turco-tătară din 1658-1659, probabil una dintre cele mai mari în consecințe: luarea în robie a foarte multor oameni, tragedie care a dus, la rându-i, la o curbă demografică din care Țara Românească și-a revenit cu greu. Fugar în Transilvania, Șerban Vodă se stabilește definitiv în sudul Ucrainei (pe atunci Polonia), unde și moare la adânci bătrâneți, căsătorit a doua oară cu doamna Nedelea. Urmăriți, așadar, un destin de poveste al uneia dintre figurile originale ale Evului Mediu românesc!” subliniază Octavian Dărmănescu.

 

Prelegerea cu tema Religie și manipulare, în cadrul proiectului sub genericul “Vaccin împotriva virusului manipulării”, susținut de sociologul, scriitorul și jurnalistul George Smeoreanu.

“Religia, opiul popoarelor? Sunt masele manipulate de sistemele dogmatice? Să cercetăm”, îi incită George Smeoreanu pe cei interesați.

 

Prelegerea cu tema Culorile unui anotimp, în cadrul Clubului literar-artistic “Mona Vâlceanu”, coordonat de scriitoarea, editorul și profesoara de limba și literatura română Mona Vâlceanu.

“Clubul literar-artistic Mona Vâlceanu a adus mereu în actualitate tradiția culturală a frumosului nostru oraș dintre coline. M-am gândit să colorăm aceste zile de iarnă cu imaginile pe care ni le-au dăruit trei mari pictori, prieteni ai noștri. Evocăm cu emoție poezia și pictura maeștrilor Valeriu Pantazi, Gheorghe Pantelie și Augustin Lucici. Inițiați și deschizători de drumuri pe care sunt convinsă că alți talentați tineri le vor străbate”, spune Mona Vâlceanu.

 

Profil de autor – Ionuț Calotă și misiunea scriitorului, în cadrul proiectului cultural-educativ „Gânduri, rostiri, scrieri”, coordonat de poeta Denisa Popescu.

Invitatul meu este poetul și prozatorul bucureștean, IONUȚ CALOTĂ, cofondator al Grupului ”Art Creativ” și coorganizator, alături de poeta Daniela Toma, de evenimente culturale, bine primite atât de către camarazii de condei, cât și de publicul cititor: CAMPIONATUL NAȚIONAL DE POEZIE, REVELIONUL POEȚILOR, Turneul Național POEZIE DE COLECȚIE, Campania ADOPTĂ O CARTE!, GALA POEZIEI DE DRAGOSTE, Târgul de Carte BOOK-TIC, tabere de poezie, concursuri literare, serate literar-muzicale, lansări de carte. Ionuț Calotă lansează, în ianuarie 2019, Revista MONITORUL DE POEZIE, al cărei director este, de altfel, și organizează Concursul de Poezie MONITORIADA.

Volumul de debut, publicat în anul 2017, se intitulează CUM SĂ SUPRAVIEȚUIEȘTI ÎN DRAGOSTE. Pentru acest volum a fost distins cu Premiile  pentru Debut puse în joc la Festivalul Național ”Virgil Carianopol” și la Concursul Național ”Poezia – oglindă a sufletului”.

Din acel moment, premiile au continuat să-l prindă din urmă. De fiecare dată, pentru un nou volum – MANIFEST PENTRU GLOBALIZAREA POEZIEI (tradus în 14 limbi străine), CUM AM SALVAT LUMEA, NUDURI ȘI SEMNE, PARTITURI PENTRU PĂPĂDII ELECTRICE, ZIUA CÂND AM SEMĂNAT CU TINE (scris la două mâini, cu Daniela Toma). Anul trecut, Ionuț Calotă a publicat, sub pseudonimul Anan de Amiranda, un volum de poezie experimentală, intitulat TRISTA ȚARĂ.

Proză scrie Ionuț Calotă din anul 2019, când obține Premiul I la Festivalul ”Al. Macedonski”. Susține, de asemenea,  într-un ritm admirabil, recitaluri de poezie, la evenimente cu rezonanță – FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE POEZIE – București (2018 și 2019), FESTIVALUL STRADA DE CARTE  – București (2018 și 2019), CENACLUL DE LA ROMA (2018), FESTIVALUL TEATRU SUB LUNĂ (2019) și la Pitești, în 2018, la SALONUL CĂRȚII ARGEȘENE, informează Denisa Popescu.

 

Dialogul cu tema La început a fost Cuvântul… în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul “Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, având-o invitată pe dr. fizician-chimist Ioana Andreea Marinescu.  Evenimentul va avea loc luni, 1 februarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Cuvântul este cea mai puternică forţă din univers de care dispune omul, care îl poate înălţa sau distruge fără a lăsa urme. Cuvântul este puterea prin care noi creăm sau distrugem. Cuvântul este darul care vine direct de la Dumnezeu. În Evanghelia după Ioan din Biblie se spune referitor la crearea universului: <La început a fost cuvântul şi cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era cuvântul>. Deci, numai prin cuvânt Dumnezeu a creat toate cele văzute şi nevăzute. Suntem convinși că nu știm multe lucruri despre noi! Suntem un întreg univers…. și pe măsură ce ne descoperim ni se face și mai tare dor de noi. Te simți, te vezi, te auzi, deși continui să taci în fața ta, a sosit timpul să îți arăți Sinele, complet și întreg. Pentru că viața începe în fiecare zi, pentru că viața este un dar! Poezia este, până la urmă o alchimie, o modelare în cuvinte, în fraze, în metafore a unei lumi care, întocmai ca o reacţie chimică, ne tulbură, ne mişcă, ne fascinează. Tot ceea ce ţine de alchimie implică multe, multe întrebări. Unde şi când a apărut? Transformarea metalelor în aur era un deziderat real dar și o metaforă pentru transformarea spiritului. Alchimiştii doreau să obţină aurul. Surprinzător, principiile alchimiei postulează unitatea şi simplitatea ultimă a ansamblului cunoaşterii, deloc departe de concluziile fizicii particulelor. Toate obiectele, de la aştri la părţile corpului, sunt prinse într-o reţea de corespondenţe. Dar pentru alchimişti este vorba de metafizică, de o poezie a universului. În Evul Mediu, însă, alchimiştii sunt cei care predică ferm necesitatea recursului la experienţă, fiind de altfel primii care se folosesc de laboratoare, situate mai întâi în mănăstiri. Când începe să se dezvolte chimia, alchimia nu dispare brusc, ci coexistă cu ea, după cum sugerează şi lucrările secrete ale lui Newton, care vede în ea o posibilitate de a identifica intenţiile Creatorului.

Dr. fizician-chimist, economistă, cadru didactic universitar în domeniul biofizicii și biochimiei, economiei și managementului, Ioana  Andreea Marinescu se regăsește într-o postură fericită, deoarece: a studiat chimia și fizica; (liceul, facultatea); a obținut un titlu de doctor în științe cu tema aurului: ,,Contribuții privind îmbunătățirea proceselor de exploatare și valorificare a aurului aluvionar în zona Merișani Argeș; a încercat să scrie, ca o eliberare intelectuală, poezie, deci a ajuns să practice Alchimia lirică – Obținerea aurului poetic printr-o chimie a cuvintelor; în viața de zi cu zi desfășoară activități în care chimia și biochimia îi sunt la îndemână (este titular al cursurilor de biochimie și biofizică în cadrul Facultății de Medicină Veterinară-USH București). Toate acestea îi oferă un cadru pentru împliniri, mulțumiri, pentru că în viață poți avansa înțelegând chimia între lucruri, fapte, oameni, întru succes. Alchimia, adesea, este iluzie, însă în gândirea și exprimarea poetică, literară, ea este realitate”, informează Simona Vasilescu.

 

Cenaclul Armonii Argeșene, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, eveniment care va avea loc luni, 1 februarie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Medalionul literar-muzical Poeme –Tablou, oferit de poetul, muzicianul și artistul plastic Stelian Necșoi, profesor de limba și literatura franceză, joi, 4 februarie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Concursul Național de Oratorie DEMOSTENE, organizat de Clubul INTERACT PITEȘTI, care va avea loc sâmbătă, 6 februarie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova, de la Casa Cărții.

“Concursul Național de Oratorie „Demostene” ajunge anul acesta la cea de-a XIII-a ediție, în cadrul căreia concurenții vor trebui să susțină un discurs de 4-5 minute pe baza unuia dintre citatele: 1. „Experiența este numele pe care îl dăm greșelilor noastre” – Oscar Wilde 2. ” Întreaga apă din mare nu poate scufunda un vapor, dacă nu pătrunde în interiorul navei” – anonim. Concursul se adresează persoanelor cu vârsta cuprinsă între 14 și 20 de ani. Juriul, format din Radu-Alexandru Dincă (fost câștigător al etapei naționale a Concursului de Oratorie „Demostene” și fost președinte al Clubului Interact Pitești), Luminița Ioana (avocat ), Olimpia Doru, Augustina Ene (psiholog), va nota fiecare concurent în funcție de dicție, mimică etc și va decide care vor fi cele două persoane care se vor califica la etapa națională. Nu se va percepe taxă de înscriere pentru etapa locală, iar ca premii, toți concurenții vor primi o diplomă și cei de pe locurile 1, 2 și 3 vor primi o carte”, informează Ana Larisa Ilie, reprezentantă a Clubului INTERACT PITEȘTI.

Întâlnirea cu tema Copilăria – ucenicia vârstei mature, în cadrul noului proiect cultural sub genericul “Jocul, Esența Copilăriei”, coordonat de antrenoarea de balet și gimnastică ritmică Nicoleta Andrei. Evenimentul va demara marți, 2 februarie, de la ora 13.00, în Sala de Balet și Gimnastică Ritmică de la Casa Cărții.

“Ce este jocul? O experiență naturală, universală, o formă de activitate individuală sau de grup, un mod de explorare a mediului înconjurător, o modalitate de dezvoltare a inteligenței, a limbajului, a creativității.

Jocul este activitatea care conduce la cele mai importante modificări psihice ale copilului.

De aceea, ne propunem ca proiect tematic amenajarea unui centru de activitate, în așa fel încât copilul să găsească jucării, culori diferite, imagini, cărți de colorat sau de citit, lego și un video-proiector pentru a vizualiza filmulețe cu teme diferite.

Vom aborda o serie de teme propuse atât de coordonator cât și de participanți – jocuri libere; jocuri alese; exerciții de gimnastică, mișcare.

Copilul are nevoie nu numai de sprijin și îndrumare, ci și de libertate și de inițiativă personală.

Vă invităm să trăim alături de copii o continuare a copilăriei noastre”, este mesajul Nicoletei Andrei.

 

2021-01-29T11:49:15+02:00