Recent, la Oxford University Press (una dintre cele mai vechi şi mai prestigioase edituri din lume), a apărut volumul The Oxford Handbook of Membrane Computing (672 + XVIII pagini), sub semnătura matematicianului român Gheorghe Păun, a olandezului Grzegorz Rozenberg şi a finlandezului Arto Salomaa.
Aici este munca de peste un deceniu a matematicianului de recunoaştere internaţională Gheorghe Păun, membru al Academiei Române şi al Academiei Europene, expunând pe larg modelul informatic introdus de el, respectiv calculul cu membrană, sintetizat de un colectiv de peste trei sute de informaticieni din toată lumea în eticheta sisteme P., P. fiind – dacă mai trebuie precizat – iniţiala de la Păun.
Volumul a fost lansat la a opta ediţie a recent încheiatul Brainstorming Week on Membrane Computing, 1-5 februarie, Sevilla, unde Păun este cercetător de ani buni.
De pe (supra)coperta a patra a tomului aflăm:
„Parte a domeniului mai larg de cercetare a calculabilităţii naturale (natural computing), calculul membranar (membrane computing) este un domeniu al informaticii care are ca scop abstractizarea unor idei şi modele de calcul din structura şi funcţionarea celulei vii, precum şi din modul în care celulele sunt organizate în ţesuturi sau alte structuri de nivel mai înalt. Sunt studiate modele de calcul (numite P sisteme) inspirate din biochimia celulei, în particular, din rolul pe care îl joacă membranele în compartimentarea celulelor vii în „reactoare protejate”.
Acest handbook include atât o prezentare de sinteză cuprinzătoare a cunoştinţelor disponibile, în direcţii de cercetare bine dezvoltate, precum şi un ghid al evoluţiilor recente în această arie, acoperind subiectul de la teorie până la aplicaţii. Handbook-ul este potrivit pentru a introduce începătorii în acest domeniu de cercetare precum şi ca referinţă principală pentru cercetători activi în domeniu. Sunt prezentate cunoştinţele de biologie şi informatică necesare pentru parcurgerea textului, precum şi un capitol introductiv care serveşte ca introducere prietenoasă în calculul membranar (teoria P sistemelor). Capitolele individuale, scrise de cercetători de vârf în domeniu, prezintă starea curentă a principalelor direcţii de cercetare şi includ bibliografii extinse.
Handook-ul va fi util cercetătorilor şi studenţilor în informatică, matematică şi biologie, în special acelora interesaţi în calculul natural şi furnizează material care poate fi folosit pentru cursuri generale şi specializate în calculul membranar.”
Dar, mai trebuie precizat că Gheorghe Păun este un matematician aparte, din stirpea unor Moisil sau Solomon Marcus, de o vioiciune intelectuală ieşită din comun, doctor de la 27 de ani, fiind cercetător la diferite universităţi din Europa, conferenţiar în zeci de ţări de pe mapamond, Doctor Honoris Causa al unor universităţi prestigioase, fiind şi scriitor (membru USR), autor de romane, povestiri realiste şi SF, de poezie, de publicistică. A fost, de asemenea, preşedintele Federaţiei Române de GO şi e fondatorul unui club al artelor la Curtea de Argeş, club care se bucură de un mare succes, un doar în zonă, dar în toată ţara.
THE OXFORD HANDBOOK OF MEMBRANE COMPUTING – opera ştiinţifică a lui Gheorghe Păun