Demisii din U.S.R., excluderi, procese literare…

* Într-un amplu articol, Sindicatul succesului, apărut în revista Actualitatea literară nr. 5 (februarie 2011) Alex ŞTEFĂNESCU scrie un fulminant articol, în care critică modul în care este promovată (canonizată) în prezent literatura română:
„Practic, în viaţa literară de la noi funcţionează, azi, un «sindicat al succesului». Dacă faci parte din el, te poţi bucura de cronici literare favorabile, de menţionări în manualele şcolare, de premii şi burse, de traduceri în străinătate etc. Dacă nu – nu! Există, desigur, şi excepţii (…), dar ele sunt puţine şi nesemnificative.”

* După cum vedem, nu despre un grup literar sau altul din oraşele noastre este vorba aici, ci despre centrul puterii literare, despre puterea literar-administrativă oficială, despre guvernul literar care are puterea de a manipula cronica literară, „menţionarea în manualele şcolare”, premiile şi bursele, traducerea operelor. Ce finalitate au toate aceste acţiuni ale sindicatului/guvernului literar?
„Viaţa literară din România este în prezent blocată de această sindicalizare a succesului, amestec de autoritarism comunist, snobism şi carierism. Seamănă cu o încăpere cu ferestrele bătute în cuie, imposibil de aerisit”  – spune criticul Alex ŞTEFĂNESCU în acelaşi articol.

2011-08-01T16:00:00+03:00